Arvojen konvertointi
Mikäli käsitellemässäsi aineistossa on useita arvoja, jotka tarvitsisi muokata ajon aikana toiseksi arvoksi, voit hyödyntää työkalusta löytyvää arvojen konvertointia. Voit lisätä asetuksiin Excel- tai CSV-tiedoston, josta käännettävät arvot ja niiden käännökset haetaan. Esimerkkinä käännöstarpeesta on usein tuotteiden veroluokat, jotka tulee normaalisti olla ilmoitettuna aina SKJ:stä löytyvän veroluokan ID-numerolla, mutta toimittajat tuottavat usein veroluokan muodossa "24 %" tai "14 %".
Käännöslista -tiedosto
Käännöslistana toimiva tiedosto voi olla joko Excel -tiedosto tai luetteloeroiteltu tiedosto (CSV-tiedosto). Tiedostossa voi olla sarakeotsikot, mutta ne eivät ole pakollisia, mikäli alkuperäinen arvo on ilmoitettu järjestykseltään ensimmäisessä sarakkeessa, ja palautettava arvo järjestykseltään toisessa sarakkeessa.
Esimerkkejä käännöslistoista löydät täältä.
Uuden käännöslistan lisääminen
Valitse työkalun Arvojen konvertointi -välilehti. Välilehdeltä löytyvästä alasvetovalikosta näet arvot, joihin voit lisätä käännöslistan. Valitse haluamasi arvo, ja paina Lisää painiketta, jolloin uusi käännöslista lisätään:
Valitse käännöstiedot sisältävä tiedosto (ja ilmoita tarvittaessa eroitinmerkki. Eroitinmerkkiä ei tarvita XLSX -tiedostoissa). Määritä sarakeotsikot seuraavasti:
Alkuperäisen arvon sarakeotsikko: Ilmoita sarakeotsikko, josta käännöstä vailla oleva arvo löytyy.
Palautettavan arvon sarakeotsikko: Ilmoita sarakeotsikko, josta käännetty arvo löytyy.
Voit tarvittaessa jättää myös sarakeotsikot tyhjiksi, jolloin alkuperäinen arvo haetaan listan ensimmäisestä sarakkeesta, ja palautettava arvo listan järjestykseltään toisesta sarakkeesta.
Tyhjän arvon tarkistus
Asetuksista löytyy myös kohta "Tarkista, ja älä palauta tyhjää arvoa". Asetuksella voidaan vaikuttaa siihen, miten käsitellään arvot, joille ei löydy käännöstä. Voit tarvittaessa poistaa ruksin ko. asetuksista, mikäli haluat käännöslistan palauttavan tyhjän arvon, mikäli alkuperäistä arvoa ei listalta löydy. Näin ollen voit hyödyntää esimerkiksi [[SKJ-Tuotetuonti:Oletusarvojen_käyttö|oletusarvoja], sillä tyhjiä arvoja ei käsitellä, eikä tiedolle asetettua oletusarvoa näin ollen ylikirjoiteta tyhjällä tiedolla.